Hästmotion

Pirri fick ledigt från ridskolan idag så jag passade på att tas ut honom en sväng barbacka. Det kan ju vara bra att ha ridit åtminstone en gång innan det är dags för tävling igen. Dock blev det bara en kort tur för jag tyckte det var onödigt att sitta och nöta när han har gått rätt mycket. Checkade bara igenom lite halter och igångsättningar och det gick finemang.

Métisse fixade jag fötterna på sen fick hon gå in i hagen igen, inga större protester där kan jag säga.

Hästarna | | Kommentera |

Horsemanship

Hästarna | | Kommentera |

Alligator sky

Hittade något intressant på en sida med örter för hästar:

Hovbölder kommer ofta inifrån pga mkt slagg pga genomsläpplig tarmbarriär pg av många olika saker. Stress. Flytt, fel foder eller tider för foder, kan ha svagar gener (liksom en häst kan födas ut resp intåad kan de ha känsligare magslemhinna, sakna ngn syra, ensym, för lite galla. Summan av delar av ovan bidrar till läckage gm tarmbarriärern vilket leder till mkt slagg i kroppen som leder till försämrad cirlulation etc etc. Gravitationen drar slagg neråt.
En hovböld är i sig ngt positivt för kommer inte slaggen ut så blir det följdsymtom som hältor, hovbensproblem senskador och stoppar man inte upp ytterligare läckage så kan ytterligare symtom som hosta, fång, eksem ploppa up med tiden om grundorsaken får pyra vidare.
Örterna kan hjälpa till att forsla bort den alt mogna på den beroende på vilket stadium den är på och vilket kapacitet lymfsystem, blodsystem, njurar etc har att forsla bort och rensa ut den normal väg. PuiX läker tarmslemhinnan och motverkar läckage så man stoppar upp problemet. MobiliX hjälper cirkulationen, rensningen och är antiinflammatorisk

Fuxar är känsligare där och dessa ovan saker leder till kongestion av blodet i huvudet vilket på en del kan leda till extra spookig het, ljud och ljuskänslighet, stress, ataxi och slinger, aggresivitet etc. Förr i tiden sade man koller om sådana beteenden. De blir också berörings känsliga, visar obehag vid ex borstning samt de kan visa obehag när man spänner sadelgjorden, sitter upp mm. De kan också få sadelgjordstvång eller bita sig själv i sidorna.

Inte för att jag vet om någonting av det här är sant, men jag tycker det på sitt sätt låter vettigt faktiskt. Jag menar oftast så hänger ju den inre balansen ihop med den yttre om ni hänger med i tankegången.

Hästarna | | Kommentera |
Upp