Latmanstips - hur man rengör en sadel

Om det nu skulle vara så att du är i stort behov av att rengöra din sadel, exempelvis om du ska bort och vill att det ska se snyggt ut, men du är i stor tidsnöd, ja då har jag lösningen för dig.

Såhär är det att det alltid finns olika lösningar till ett problem. 1+1 är inte alltid två, ett svart får är inte alltid ett helt svart får och det är inte alltid säkert att man får det man vill ha.

När det gäller skitiga sadlar + lite tid kan man lösa det genom att skita i att göra något alls eller att ta en liten genväg.

Jag har under seriösa undersökningar kommit fram till att det är endast några områden på sadeln som behöver rengöras för att det ska se ut som att hela sadeln är ren, här kommer en lista med viktighetsordning.

Ju mindre tid du har desto färre steg använder du. Alltså har du asbråttomt, gör bara steg ett, mindre bråttomt, steg 1,2 3 osv osv. (detta gäller då westernsadlar men ni är fria att översätta det till vanliga engelska också)

1. Bakdelen av sadeln. Om du bara har tid att rengöra en sak, torka då av baksidan av sitsen och själva bakhörnet av sadeln.

2. Stigbyglarna. Ser alltid ut som att man har doppat dom i lera så har man inte en jättedammig sadel full med mönster eller silver kan det till och med vara nummer ett på listan. Det är från fall till fall skulle jag vilja säga.

3. Hornet. Inte vet jag men på något sätt blir det alltid väldigt skitigt och det är en ganska stor del av själva sadeln, åtminstone den del som du inte sitter i.

4. Framdelen av sadeln. Här talar vi om själva hörnen fram på sadeln under hornet, motsatsen till nummer 1 alltså. Sitter oftast massa flärpar och sånt här vilket drar ögon och smuts till sig.

5. Stiglädrena. Täcks till stor del av benen men delen längst ner vid stigbyglarna kan vara mycket skitig.

Sen känns det nästan som en självklarthet men jag nämner det ändå. Är det tidsnöd så är det, då är det inget putsa över och undersida på varje läderflärp som finns, nä det är bara att svabba ovansidan och låtsas som att det regnar.

Nu vet ni det här, spara det på ett bra ställe i huvudet så kan ni plocka fram det om ni behöver det senare.

Som jag brukar säga;

Ska man vara lat så måste man vara smart.


Eller också rider man barbacka. Fast det kan bli knivigt vid vissa tillfällen..

Djupa funderingar | |
Upp