Tips för en god natts sömn del 1

Sädårja nu är jag tillbaka och nu kommer det lite tips för att få en bättre sömn som jag hittade här. Vi börjar med tips 1 :

1: Ha ett regelbundet sömnschema


Komma tillbaka i synk med din kropps naturliga sömn-vakna cykel-din dygnsrytm-är en av de viktigaste strategierna för att uppnå god sömn. Om du håller en regelbunden sömnschema, gå till sängs och stiga upp vid samma tid varje dag, kommer du att vara mycket mer utvilad och full av energi än om man sover lika många timmar vid olika tidpunkter. Detta gäller även om du ändrar din sömn schema genom att bara en timme eller två. Konsekvens är viktigt.
  • Ställ en vanlig sänggåendet. Gå till sängs vid samma tid varje kväll. Välj en tid då du normalt känner dig trött, så att du inte vrider och vänder. Försök att inte bryta denna rutin på helgerna då det kan vara frestande att stanna uppe sent. Om du vill ändra din läggdags, hjälpa din kropp att anpassa sig genom att göra förändringar i små dagliga steg, till exempel 15 minuter tidigare eller senare varje dag.
  • Vakna upp vid samma tidpunkt varje dag. Om du får tillräckligt med sömn, ska du vakna upp naturligt utan ett larm. Om du behöver en väckarklocka att vakna i tid, kan du behöva ställa in ett tidigare sänggående. Som med din läggdags, försöka behålla din vanliga vakna-tid även på helgerna.
  • Nap för att kompensera för förlorad sömn. Om du behöver för att kompensera för några förlorade timmar, välja en tupplur dagtid i stället för sovmorgon. Denna strategi kan du betala dina sömnskuld utan att störa din naturliga sömn-vakna rytm, som ofta slår bakut i sömnlöshet och kastar dig ut i flera dagar.
  • Var smart om tupplurar. Medan du tar en tupplur kan vara ett bra sätt att ladda, särskilt för äldre vuxna, kan det göra sömnlöshet värre. Om sömnlöshet är ett problem för dig, eliminera tupplurar. Om du måste tupplur, gör det under tidig eftermiddag, och begränsa det till trettio minuter.

Upptäck din optimala sömn schema

Hitta en tidsperiod (en vecka eller två bör göra) när du är fri att experimentera med olika sömn och tider vakna. Gå till sängs vid samma tid varje kväll och tillåta dig själv att sova tills du vaknar naturligt. Inga väckarklockor! Om du är sömnbrist kan det ta några veckor helt återhämta sig. Men när du går till sängs och stiga upp vid samma tid kommer du att landa så småningom på den naturliga sömn schema som fungerar bäst för dig

Tankar | |
Upp